BLOG: subsidie en toch geen geld - Katoele Subsidie Experts

Subsidie en toch geen geld voor ondernemers

Zo nu en dan zijn er regelingen waarvan ik als adviseur denk: ‘wat is dit nu voor regeling voor een ondernemer?’ Bij het doornemen van de voorwaarden probeer ik dan verschillende opties voor onze klanten te bedenken, maar blijkt het lastig om aansluiting te vinden.

Door: Laura Katoele-Elling

Voorbeeld: Jonge landbouwers

Dit jaar hadden wij bovenstaande gevoel bij de regeling Jonge Landbouwers (JoLa) en Versneller Innovatieve Ambities (VIA).
De regeling Jonge Landbouwers heeft als doel om jonge landbouwers te ondersteunen bij het doen van investeringen die na overname zorgen voor een sterk en toekomstbestendig bedrijf.
Een bijgevoegde investeringenlijst ging het aanvragen van de subsidie eenvoudig maken. Immers: iets staat er wel of niet op, erg handig dus. Echter op de investeringslijst stonden alleen investeringen die toegankelijk zijn voor ondernemers met veel investeringsruimte, of investeringen die niet voldoen aan het minimale investeringsbedrag van €20.000,-. Hierdoor waren de mogelijkheden om gebruik te maken van de subsidie voor de jonge landbouwer zeer beperkt.
Nu zijn we een half jaar verder en het is stil rondom de regeling. Helder is dat de regeling niet gelopen is zoals de opstellers gedacht hadden dat het zou lopen. Tja, als er investeringen op staan die de ondergrens niet kunnen halen…. Wat moet je dan nog zeggen.

Verbeteringsslag: Versneller Innovatieve Ambities

De regeling Versneller Innovatieve Ambities heeft als doel om ondernemers van het midden- en kleinbedrijf in Noord Nederland te stimuleren in innovatie. In de VIA 2015 waren alleen kosten voor het inschakelen van een onafhankelijke organisatie en materiaalkosten subsidiabel. Meerdere van onze klanten hadden projecten in voorbereiding die wel aansloten bij de doelen van de regeling, maar bestonden uit te veel arbeid en te weinig materiaalkosten. Over het algemeen innoveren ondernemers zelf en steken hier veel uren in. Vreemd is het dan niet dan een regeling zonder kosten voor arbeid maar wel voor materiaal, wel geld heeft maar geen ondernemers kan vinden.
De subsidieverstrekker, door goed contact met de markt, kwam er gelukkig ook achter dat de VIA-regeling niet de uitwerking had die zij voor ogen had. Per 1 juli 2016 gaat er een nieuwe VIA regeling open, de VIA 2016. In de nieuwe regeling kan de ondernemer ook de loonkosten van werknemers en eigen uren meenemen.

Dit blog is geschreven door subsidie-expert Laura Katoele-Elling. Lees hier meer over Laura