Nieuwbouwregeling Groningen aardbevingsbestendig bouwen

Nieuwbouwregeling Groningen

Nieuwbouwregeling Groningen : aardbevingsbestendig bouwen in Groningen

De nieuwbouwregeling Groningen vergoed de meerkosten van maatregelen bij het bouwen van nieuwe aardbevingsbestendige gebouwen indien dat nodig is als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld.

Wie komt in aanmerking?

Deze regeling is uitsluitend van toepassing op gebouwen in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Midden-Groningen en Oldambt.

Nieuwbouwregeling Groningen

De regeling is van toepassing op nieuw te bouwen gebouwen, waaronder ook een zelfstandige uitbouw of aanbouw van een bestaand gebouw, die zonder aanvullende maatregelen niet voldoen aan de veiligheidsnorm. 

Voorwaarden zijn onder andere:

 • De piekgrondversnelling op de locatie van het nieuwe gebouw is tenminste 0,05 g.
 • De aardbevingsbelasting van het nieuwe gebouw is hoger dan de windbelasting.

De vergoeding die op basis van deze beleidsregel kan worden verstrekt heeft betrekking op de extra kosten die moeten worden gemaakt om aardbevingsbestendig te bouwen, zoals meer of duurdere bouwmaterialen. Daarnaast kan er sprake zijn van hogere planontwikkelings-, onderzoeks- en organisatiekosten en kan het traject van ontwerp tot oplevering langer duren. Ook deze kosten komen in aanmerking voor een vergoeding.

Aanvragen 

Als eerste eigenaar van het gebouw kunt u een aanvraag indienen voor de regeling. Aanvragen kunnen doorlopend, maar minimaal acht weken voor de start van de bouw (ingediend per constructieve eenheid), worden ingediend.

Bron: Nationaal Coƶrdinator Groningen

  Wat zijn uw
  subsidiekansen?
  Neem contact op

  Voornaam:

  Achternaam:

  Email adres:

  Telefoonnummer

  Opmerking: