ISDE Investeringssubsidie Duurzame Energie

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Zakelijke gebruikers kunnen in aanmerking komen voor aansluiting op een warmtenet, kleinschalige windturbines, warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen.

Het verschilt per doelgroep voor welke maatregelen u subsidie aan kunt vragen.

De overheid wil stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Dit zorgt voor energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

Voor wie?

De ISDE subsidie is bedoeld voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers.

Doelgroepen:

 1. Woningeigenaren – U bent eigenaar van een koopwoning en deze woning is uw hoofdverblijf. 
 2. Zakelijke Gebruikers – Bedrijven en particuliere verhuurders. 

ISDE voor woningeigenaren

Maatregelen:

 • Aansluiting op een warmtenet 

De subsidie voor een aansluiting op een warmtenet bedraagt €3.325,-.

 • Isolatiemaatregelen

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voorziet in een subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen. Vanaf januari 2023 kunt u als woningeigenaar ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. 

 • Warmtepomp 

Afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest kunt u een bedrag vanaf €500,- subsidie ontvangen voor een warmtepomp. 

 • Zonneboiler 

De zonneboiler is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product en bestaat uit collectoren en een boilervat.

Voor alle maatregelen geldt dat u de uitvoering niet zelf mag doen, en dat de maatregelen eerst worden uitgevoerd en betaald voordat u subsidie kunt aanvragen. De installatie dient door een deskundig installateur te worden uitgevoerd. 

ISDE voor zakelijke gebruikers 

Met de ISDE voor zakelijke gebruikers kunt u uw gebouw of te verhuren woning verduurzamen. Dat kan met een warmtepomp en een zonneboiler. Voor bedrijven is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Maatregelen voor zakelijke gebruikers

 • Aansluiting op een warmtenet

 

 • Kleinschalige windturbine 

Bent u een rechtspersoon? Dan kunt u met de ISDE uw energiegebruik verduurzamen met een kleinschalig windturbine project. De subsidie voor windturbines kunt u aanvragen vanaf 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. 

 • Warmtepomp

Bent u een zakelijke gebruiker? Dan kunt u met de ISDE uw gebouw of uw te verhuren woning verduurzamen met een warmtepomp.

Voor een warmtepomp kunt u vanaf € 500 subsidie ontvangen, afhankelijk van de warmtepomp die u kiest.

 • Zonneboiler

Bent u een zakelijke gebruiker? Dan kunt u met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw gebouw of uw te verhuren woning verduurzamen met een zonneboiler.

 • Zonnepanelen

Bent u een rechtspersoon? Dan kunt u met de ISDE uw gebouw verduurzamen met een kleinschalig zonnepanelen project. De subsidie voor zonnepanelen kunt u aanvragen vanaf 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. 

De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Voorwaarden ISDE zakelijke gebruikers 

Onderstaand vind u de voorwaarden voor zakelijke gebruikers: 

 • U bent in het bezit van een geldig KVK-nummer (behalve als u een particuliere commerciële verhuurder bent in het geval van een warmtepomp en zonneboiler).
 • Als zakelijke gebruiker vraagt u eerst de subsidie aan, voordat u de koopovereenkomst voor het apparaat sluit.
 • Het apparaat wordt in Nederland geïnstalleerd.
 • De warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en of windturbine worden binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen in gebruik genomen.
 • U beschikt bij het vaststellen van de subsidie over een bewijs dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
 • Bij vaststelling van de subsidie heeft u een factuur + betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie van het bouwinstallatiebedrijf.
 • U verkoopt of verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van uw subsidie.

Meer weten?

Denkt u in aanmerking te komen voor deze regeling of heeft u een vraag?

Neem dan contact met ons op.

ISDE

  Wat zijn uw
  subsidiekansen?
  Neem contact op

  Voornaam:

  Achternaam:

  Email adres:

  Telefoonnummer

  Opmerking: