Blog: Verder kijken in de paardensport

Verder kijken in de paardensport

De relatie tussen mens en dier is een onderwerp dat ons al vele eeuwen bezighoudt. Een aantal diersoorten hebben wij in de loop van de tijd gedomesticeerd. Het paard is hier een voorbeeld van. Het mooie is dat het paard altijd intuïtief is blijven reageren, vanuit zijn natuurlijke gedrag. Waarom dit mij dagelijks helpt in mijn werk als subsidieadviseur leg ik graag uit.

Door: Janmar Katoele

Het paard als spiegel

Het paard is vanuit zijn natuurlijke gedrag een prachtige spiegel voor de mens. Zelf maak ik dit dagelijks mee de verstandhouding met mijn paard Dover. Dit is bij ons een gevoelige relatie van 2 individuen met een eigen mening. Wanneer ik een drukke dag achter de rug heb en met Dover wil gaan trainen, merk ik meteen aan hem of ik ontspannen genoeg ben. Het stilstaan bij je houding, het constant bewust zijn van hoe je overkomt, is iets dat dagelijks in ons werk terugkomt.

Houding bepaalt

Subsidies zijn voor veel ondernemers onbekend terrein, en de ideeën van ondernemers zijn meestal onbekend voor subsidieverstrekkers. Beide groepen moet je ‘trainen’ om begrip te krijgen voor de onderwerpen. Met welke attitude je dat het beste kunt aanpakken is afhankelijk van de persoon en het onderwerp. Dit geldt ook in de paardensport, geen paard is hetzelfde en de diversiteit aan disciplines, zoals dressuur, springen, eventing en mennen maken dit samenspel zeker niet makkelijker.

Op de achterste benen

Als ik mijn eigen planning niet goed op orde heb dan ontstaat er onrust in mijn waardoor is zaken minder goed kan overzien. Hierdoor word ik kribbig richting mijn directe omgeving en dus ook naar Dover. Waar mijn vrouw, dochter, collega’s of vrienden wellicht een acceptatie hebben omdat ze weten wat er gaande is krijg ik van Dover meteen de rekening gepresenteerd. Dan werkt hij dus niet mee en gaat af en toe eens op de achterste benen staan. Dat is voor mij een duidelijk signaal om te ontspannen in mijn hoofd en schouders. Deze spiegel is ook zo helder dat als de ontspanning er is, Dover ook meteen weer bereid is voor me te werken.

Verder kijken dan de rest

Deze relatie probeer ik zoveel mogelijk in mijn werk door te zetten, omdat dit één van de interpretaties is die ik wil geven aan ons motto ‘verder kijken dan de rest’. Door vanuit de ontspanning te werken kun je meer aan, begrijpen mensen je eerder, kun je simpelweg meer bereiken. Dat is in ons vak dagelijks nodig.

Coach zonder woorden

Ondanks dat de planning zo nu en dan moeilijk rond te zetten. Gelukkig heb ik Dover, mijn dagelijkse coach zonder woorden – en dat zijn de besten, want zij geven inzicht.

Lees hier meer over Janmar Katoele.