WBSO succes voor Dubex - Katoele Subsidie Experts

WBSO-project: innovatie spuitmachines voor gewasbescherming

Katoele Subsidie Experts heeft ons zeer goed geholpen bij onze aanvraag voor de WBSO. We begrijpen veel van spuittechniek, maar de techniek rondom subsidies vertrouwen we graag toe aan de experts van Katoele.
Peter Zwiers, stafmedewerker Dubex

dubex

Het bedrijf: Dubex

Dubex uit Stadskanaal is een begrip in de akkerbouw. Al sinds jaar en dag ontwikkelt en bouwt het bedrijf spuitmachines voor gewasbescherming in de eigen fabriek. Het bedrijf vindt het belangrijk om de laatste stand der techniek toe te passen op haar machines, en heeft daarnaast aandacht voor zaken als betaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De spuitmachines van Dubex worden niet alleen in Nederland, maar ook in vele Europese landen en zelfs Afrika en Zuid-Amerika verkocht.

Het project

Akkers zijn niet overal zo vlak als in Nederland. In veel landen hebben de akkers veel meer reliëf. Voor het effectief en efficiënt spuiten is het echter belangrijk om overal op dezelfde afstand van het gewas het middel toe te dienen. Dubex is dan ook gaan zoeken naar manieren om dit mogelijk te maken, ook bij akkers waar veel hoogteverschillen zijn. Daarbij was het ook zeer belangrijk om de goede balans van de spuitbomen te houden.
Om dit mogelijk te maken heeft Dubex een systeem ontwikkeld waarbij met behulp van hoogtesensoren en hydrauliek de bomen afzonderlijk kunnen bewegen. Hiermee kan de veldspuit zich aanpassen aan haar omgeving. Een van de grote uitdagingen hierbij is de coördinatie tussen elektronica en mechanica.

De regeling

De WBSO is een regeling voor MKB’ers die bezig zijn met research en development in technische zin. Lees meer over de regeling: WBSO