Jaarbericht EIA 2020 - ruim €1,7 miljard geïnvesteerd in energiebesparing

Jaarbericht EIA 2020 – ruim €1,7 miljard geïnvesteerd in energiebesparing

Ondanks Covid-19 hebben Nederlandse bedrijven in 2020 samen voor ruim 1,7 miljard euro aan investeringen in energiezuinige maatregelen gemeld. Dit blijkt uit het nieuw vormgegeven jaarbericht EIA 2020 van de Energie-investeringsaftrek.

De EIA leverde naar verwachting een voordeel van 144 miljoen euro voor Nederlandse bedrijven die investeerden in energiebesparende investeringen. Deze energie-investeringen realiseren een energiebesparing vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 326.000 huishoudens. De ondernemers brengen met deze investeringen de doelen van de energietransitie dichterbij.

Totaal gemelde investeringsbedrag

In 2020 is het totaal gemelde investeringsbedrag voor de EIA toegenomen met 2,4%. Ruim 11.000 ondernemers maakten gebruik van de regeling. In totaal zijn er 19.450 meldingen gedaan.

Ondernemers willen energie besparen

Net als in de afgelopen jaren vroegen ondernemers de EIA vooral aan voor investeringen in zonnepanelen, led-armaturen en warmtepompen. Dit zijn technieken die bij veel ondernemers bekend zijn en waar de MKB-sector ruimschoots in investeert. In de industriesector is er bijna 230 miljoen euro geïnvesteerd in technische voorzieningen voor bestaande processen die energiebesparing opleveren.

Dat ondernemers steeds meer investeren in energiebesparende maatregelen is duidelijk te zien in het investeringspatroon van de afgelopen 23 jaar. In het eerste jaar van het bestaan van de EIA werd bijna 500 miljoen euro uitgegeven aan energiebesparende investeringen. Dit is ondertussen bijna verviervoudigd met 1,7 miljard euro.

Energiebesparing essentieel voor energietransitie

De EIA biedt belastingvoordeel op investeringen in vernieuwende technieken die energie besparen ten opzichte van een standaardtechniek. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil met de EIA een impuls geven aan investeringen in energiebesparing en duurzame economische groei. Dit is essentieel voor het behalen van de doelstellingen op het gebied van de energietransitie. 

Lees hier alles over de EIA regeling

Jaarbericht EIA 2020

Bron: RVO